Tokina Lens Terminolojisi




 
  Netlik Kavrama Mekanizması
Netlik halkasının ileri itilerek serbest bırakılması maksimum otomatik netlik hızı ve verimlilik sağlar. Netlik halkası yeterli baskı uygulayarak geriye çekildiğinde manuel netlik moduna geçilir.
 
  Tek Dokunuş Netlik Kavrama Mekanizması
Geliştirilmiş tek dokunuş netlik mekanizmasına sahip lenslerde otofokus modundan manuel fokus moduna geçişi netlik halkasına dokunarak hızlı ve kolay bir şekilde sağlayabilirsiniz. Canon ve Nikon bayonetlerde lens üzerinde AF/MF anahtarı olmadan yada gövde üzerinden otofokus modu seçilmeden manuel fokus moduna geçiş yapılabilir.
 
  İç Netlik Sistemi
Lenslerde bulunan netlik mekanizmaları çalışma prensiplerine göre ikiye ayrılır. Bu mekanizmaları tüm elementlerin birlikte hareket ettiği sistemler (genelde sabit odaklı lenslerde kullanılır) ve sadece ön gövdesinde bulunan lens grubunun hareket ettiği sistemler olarak (genellikle zoom lenslerde kullanılır) tanımlayabiliriz. Tokina iç netlik sisteminde her lens grubu hareket ettirilir fakat lensin boyunda bir değişiklik olmaz. Bu tasarım özellikle telefoto lensler için oldukça avantajlıdır:
1. Daha hızlı netlik
2. Ağırlık merkezi netlik hareketinden dolayı fazla değişmediğinden daha rahat tutuş
3. Daha kompakt tasarım
4. Filtre takılan ön bölümü dönmediği için kolay filtre kullanımı.
 
  Asferikal Optikler
Standart lensler sferikal lens elementlerinin kombinasyonu ile yapılmaktadır. Fakat bu tip lenslerde kenarlardan giren ışık ile merkezden giren ışığın odaklandığı nokta aynı olmadığından netlik sorunları yaşanmaktadır. Bu sorun geniş açı ve açık diyafram lenslerin performanslarını sınırlamaktadır. Tokina birçok lensinde asferikal lens elementleri kullanmaktadır. Asferikal elementler kayan elementlerle birlikte kullanıldığında sadece sferik sapmayı düzeltmekle kalmamakta aynı zamanda fotoğrafın kenarlarında oluşan kararma ve bozulmaları da engellemektedir. Hoya ile yapılan teknik işbirliği sonucunda Tokina başka herhangi bir lenste bulunmayan çok özel asferikal elementler üretmeyi başarmıştır. Bu teknik sofistike teknolojisi ve mükemmelliğiyle eşsizdir.
 
  F&R Asferikal
Tokina'nın açık diyafram yeni lenslerinde kullandığı F&R Asferikal lens elementleri önden 50mm, arkadan 20mm çapındadır. Bu tasarımı sayesinde kenar ışıklandırması, bozulma ve sapmalarında mükemmel performans sağlar.
 
  SD (Süper Düşük Dağılımlı) Cam
SD ibaresi ile işaretlenmiş lensler süper düşük dağılma özelliğine sahip camlardan üretilmiş olup ikincil spektrumdan kaynaklanan kromatik sapmayı minimuma indirir. Basit olarak bu lens elementleri FK01 ve FK02 optik malzeme kullanılarak yapılmış ve lense SD (APO) kalitesi kazandırmıştır. SD özelliği 200mm'nin üzerindeki lenslerde renk sapmalarını düzelterek ve tüm renklerin aynı düzlemde netlenmesini sağlayarak mükemmel bir fotoğraf kalitesi sunmaktadır.
 
 

OBJEKTİF İLKELERİ

Gereksinimlerinize uyan doğru objektifi seçmek için bilmeniz gerekenler.
Görüş Açısı ve Odak Uzaklığı
Görüş Açısı
Odak uzaklığı, konunun görüntü algılayıcı yüzeyinde görüntüleneceği alanı belirler. Görüş açısı objektifin çekim yapabileceği alandır ve derece ile ifade edilir. Yukarıda belirtilen görüş açısı değerleri, 36*24mm ve 20,7*13,8mm algılıyıcıların diyagonal çizgileri üzerinde oluşan açılardır. Odak uzaklığı büyüdükçe, alan açısı küçülür ve görüntü büyür.
F Değeri (f-Sayısı: f-Stop)
F değeri, uzaklığı ile belirli bir diyaframın etkili çapı arasındaki orandır.Başka bir deyişle f değeri odak uzaklığının belirli bir konumdaki diyafram açıklığının çapına bölünmesi ile elde edilir. Diyafram değerleri dizisi, her pozisyonda objektiften geçen ışık değerini çarpan 2 oranında değiştiren duraklarla belirlenmiştir. Yani ışık diyafram açıldıkça her durakta ikiye katlanır veya diyafram kısıldıkça her durakta yarıya düşer. Yüksek değer, küçük diyafram açıklığını gösterir ve bir önceki diyafram değerinden yarısı kadar ışığın içeri girmesine izin verir. Bunun tam aksine düşük değer, geniş diyafram açıklığını temsil eder ve bir önceki diyafram değerinden iki kat fazla ışığın girmesine izin verir. Bir objektifin "hızı", diyafram açıklığının ulaşabileceği en geniş çap yani sayısal olarak en küçük f-değeri demektir.
Perspektif
Objektifin odak uzaklığına bağlı olarak arka plan konuya yakın ya da uzak görünebilir. Bu görsel etkiye perspektif denir. Geniş açı objektiflerde arka plan konudan uzak ve vurgulu olacaktır; telefoto objektifin odak uzaklığı yüksek olduğunda ise arka plan konuya yakın görünecektir. Bu avantajı kullanarak, hem konu hem de arka planı çekmek için geniş açı objektif, sadece konuyu vurgulamak için telefoto objektifler kullanılır.
Alan Derinliği
Bir konuya netlik yaptığınızda, konunun arkasında ve önündeki belirli bir alan netleşir. Alan derinliği kavramı, net olan bu uzaklık dilimini ifade etmek için kullanılır. Alan derinliği kullanılan diyafram değerine, konunun fotoğraf makinesine olan uzaklığına ve objektifin odak uzaklığına bağlıdır. 
1-Kullanılan diyafram ne kadar kısık olursa alan derinliği o kadar artar,ne kadar açık olursa alan derinliği o kadar azalır. 
2-Konu ne kadar yakın olursa alan derinliği o kadar az, konu ne kadar uzak olursa alan derinliği o kadar fazla olur. 
3-Kullanılan objektifin odak uzaklığı ne kadar az olursa alan derinliği o kadar fazla, odak uzaklığı ne kadar fazla olursa alan derinliği o kadar az olur. 
4-Alan derinliğinin 1/3 kadarı konu ile objektif arasında, 2/3 kadarı konu ile sonsuz arasında yer alır. 

F2.8

F22
 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.