Tamron Lens Terminolojisi

Tamron Objektif Sözlüğü

Di:Digitally Integrated – Dijital makineler için özel kaplamaya sahip lenslerdir.

 

Di II:Sadece APS-C boyutunda görüntü sensörlerine sahip Dijital SLR fotoğraf makineleri ile uyumludur.

 

VC:Vibration Compensation – Titreşim Telafisi sistemi: Tamron’un optik titreşim önleyici sistemidir.

 

AD:‘Anomalous Dispersion’ – Anormal Dağılım kelimelerinin kısaltılmışıdır. Belli dalga boylarındaki ışığın girişini engelleyerek kromatik sapmaları azaltmayı amaçlayan özel bir camdır.

 

ASL:Objektifte asferik (aspherical) lens kullanıldığını belirtir. Bu optiğin kullanıldığı objektifler daha küçük ve hafif dizayn edilebilir.

 

IF:Internal Fokus – Fokus yaparken dış boyutları değişmeyen objektiflerdir.

 

LD:Low Dispersion – Düşük Dağılımlı camların kullanıldığı lenslerdir.

 

SP:Super Performance kelimelerinin kısaltılmışı olan SP serisi, Tamron’un en üst seviye lens serisini tanımlamaktadır. Yapım ve optik kaliteleri ile normal lenslerinden ayrılabilmektedir.

 

XR:Extra Refactive Index Glass – Ekstra Refraksiyon ( Işığı Kırma Gücü) cam kullanılan

lensleri temsil eder.

Tamron Objektifleri İle İlgili Bilgiler

Soru:Tamron objektifleri dijital SLR fotoğraf makineleriyle uyumlu mudur?

Cevap:Tamron Di-II objektifleri yalnızca APS-C boyutlu sensöre (24x16mm veya daha küçük) sahip dijital SLR fotoğraf makineleri için tasarlanmıştır.
Di objektiflerimizin optik sistemleri dijital SLR fotoğraf makinelerinin yanı sıra film kameralarının performans özelliklerine de uygundur.

Soru:18-250 veya 28-300 gibi yüksek güçlü zoom objektiflerinin eşdeğer telefoto
objektiflerine göre daha geniş bir görüş açısını kapsadığı görünüyor. Telefoto bitimindeki odak uzunluğunun aslında tasarlandığından daha kısa olduğundan şüpheleniyorum.

Cevap:Yüksek güçlü zoom objektifleri Minimum Odaklama Mesafesini (Minimum Focus Distance - MFD) kısaltmak için Dahili Odaklama (Internal Focus - IF) sistemleri kullanırlar. Telefotodan genişe kadar bir aralığa sahip bir objektifin optik sisteminde bir IF sistemi kullanıldığında, telefotodaki büyütme oranı MFD’ye daha yakın mesafeleri çektiğiniz zaman kısalır. Fotoğraflar bir zoom objektifinin telefotosunun bitiminde, yakın bir odaklama mesafesi içinde çekildiği zaman, zoom objektifi sabit bir telefoto objektifine göre daha geniş bir açıyı kapsayacaktır. Bununla beraber her objektifin odak uzunluğu sonsuzluk ayarındaki odaklama mesafesine dayalı olduğu için (ve Tamron’un yüksek güçlü zoom objektifleri sonsuzluk ayarlı diğer telefoto objektifleri ile aynı görüş açılarını sağlar) bu olgu zoom objektiflerinde bir kusur veya noksanlık değildir.

Soru:Tamron’un 90mm makro objektifininin yanı sıra diğer objektifleri de kullandığım zaman fotoğraf makinesinde görüntülenen açık diyafram değeri, objektif için tasarlanandan daha küçük görünüyor. Objektifim kusurlu mu?

Cevap:90 mm makro objektifi yakın çekim makro fotoğraflamada ön grubunu büyük ölçüde nesneye doğru uzatmak üzere tasarlanmıştır. Bu durumda filme ulaşan ışık miktarı azalır. Çoğu fotoğraf makinesinde görüntülenen diyafram açıklığı aynı kalır, ancak bazı SLR fotoğraf makineleri efektif f-değerlerini gösteren bir özellikle donatılmıştır ve objektif tüpü yakın çekim fotoğraflama için uzatıldığı zaman daha küçük açıklık değerleri görüntülenmektedir. Bu olgu objektifin bir kusuru veya noksanı olmayıp bir makine özelliğidir.

Soru:Bir zoom objektifi ile bir 90mm makro objektifi üzerindeki MACRO işareti arasında bir fark var mıdır?

Cevap:Tamron objektif tipine bakmaksızın maksimum 1:4 (0,25x) veya daha büyük yakın çekim kapasitesine sahip tüm objektiflerin üzerine MACRO işareti koyar. Ancak yakın çekim fotoğraflama yönünden görüntü kalitesinde makro objektifi ile zoom objektifi arasında bir fark bulunmaktadır. Makro objektifinin tasarımında portre veya manzara çekimi için genel fotoğraflamada yeterli performansı korurken, yakın çekim fotoğraflamada yüksek görüntü kalitesi ve göz alıcı bir odak dışı arka plan etkisi sağlamanın üzerinde durulmaktadır. Diğer taraftan makro özellikli bir zoom objektifi tasarımında objektifi uygun bir yakın çekim kapasitesiyle donatırken genel fotoğraflamada yüksek görüntü kalitesi üzerinde durulmaktadır.

Soru:Di-II objektif serisi dışında Tamron’un tüm Nikon ve Pentax markalarında
kullanılan AF lensleri diyafram açıklığı kontrol halkasıyla donatılı, ancak Di-II objektiflerinin halkası yok. Neden?

Cevap:Di-II objektif serisi yalnızca dijital SLR fotoğraf makinelerinde kullanılmak içindir. Tüm Nikon ve Pentax marka dijital SLR makineleri diyafram açıklığını objektif üzerindeki bir kontrol halkası ile değil, makine üzerindeki bir kadran ile kontrol edecek şekilde tasarlanmıştır. Yanızca dijital SLR fotoğraf makinelerinde kullanılmak üzere tasarlanmış olan AF objektiflerinde diyafram açık

OBJEKTİF İLKELERİ

Gereksinimlerinize uyan doğru objektifi seçmek için bilmeniz gerekenler.
Görüş Açısı ve Odak Uzaklığı
Görüş Açısı
Odak uzaklığı, konunun görüntü algılayıcı yüzeyinde görüntüleneceği alanı belirler. Görüş açısı objektifin çekim yapabileceği alandır ve derece ile ifade edilir. Yukarıda belirtilen görüş açısı değerleri, 36*24mm ve 20,7*13,8mm algılıyıcıların diyagonal çizgileri üzerinde oluşan açılardır. Odak uzaklığı büyüdükçe, alan açısı küçülür ve görüntü büyür.
F Değeri (f-Sayısı: f-Stop)
F değeri, uzaklığı ile belirli bir diyaframın etkili çapı arasındaki orandır.Başka bir deyişle f değeri odak uzaklığının belirli bir konumdaki diyafram açıklığının çapına bölünmesi ile elde edilir. Diyafram değerleri dizisi, her pozisyonda objektiften geçen ışık değerini çarpan 2 oranında değiştiren duraklarla belirlenmiştir. Yani ışık diyafram açıldıkça her durakta ikiye katlanır veya diyafram kısıldıkça her durakta yarıya düşer. Yüksek değer, küçük diyafram açıklığını gösterir ve bir önceki diyafram değerinden yarısı kadar ışığın içeri girmesine izin verir. Bunun tam aksine düşük değer, geniş diyafram açıklığını temsil eder ve bir önceki diyafram değerinden iki kat fazla ışığın girmesine izin verir. Bir objektifin "hızı", diyafram açıklığının ulaşabileceği en geniş çap yani sayısal olarak en küçük f-değeri demektir.
Perspektif
Objektifin odak uzaklığına bağlı olarak arka plan konuya yakın ya da uzak görünebilir. Bu görsel etkiye perspektif denir. Geniş açı objektiflerde arka plan konudan uzak ve vurgulu olacaktır; telefoto objektifin odak uzaklığı yüksek olduğunda ise arka plan konuya yakın görünecektir. Bu avantajı kullanarak, hem konu hem de arka planı çekmek için geniş açı objektif, sadece konuyu vurgulamak için telefoto objektifler kullanılır.
Alan Derinliği
Bir konuya netlik yaptığınızda, konunun arkasında ve önündeki belirli bir alan netleşir. Alan derinliği kavramı, net olan bu uzaklık dilimini ifade etmek için kullanılır. Alan derinliği kullanılan diyafram değerine, konunun fotoğraf makinesine olan uzaklığına ve objektifin odak uzaklığına bağlıdır. 
1-Kullanılan diyafram ne kadar kısık olursa alan derinliği o kadar artar,ne kadar açık olursa alan derinliği o kadar azalır. 
2-Konu ne kadar yakın olursa alan derinliği o kadar az, konu ne kadar uzak olursa alan derinliği o kadar fazla olur. 
3-Kullanılan objektifin odak uzaklığı ne kadar az olursa alan derinliği o kadar fazla, odak uzaklığı ne kadar fazla olursa alan derinliği o kadar az olur. 
4-Alan derinliğinin 1/3 kadarı konu ile objektif arasında, 2/3 kadarı konu ile sonsuz arasında yer alır. 

F2.8

F22

lığı kontrol halkası gereksizdir.



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.