Sigma Lens Terminolojisi

 
ASP Asferik lens
Asferik lens birleşimi, özgür tasarımın, gelişmiş performanslı ve sayıca az parçalardan oluşarak tüm lensin daha küçük boyutlarda olmasının göstergesidir.
Asferik lens küçük yapısı içinde yüksek optik performans sağlar. Örneğin, 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG ASPHERICAL lens geniş açı lenslerin görme alanını daha da genişletirken görüntü bozulmalarına maruz kalmadan neredeyse tek fokal lens performansına yakın değerlerde sonuçlar alınmasını sağlar. Asferik lensler yüksek kalitedeki görüntülerin küçük yapıdaki, hafif telefoto zoom lenslerden üretilmesini sağlar.
OS Sarsıntı Önleyici (Optical Stabilizer)
Bu özellik lensin içerisinde bulunan mekanizma yardımı ile sarsıntıdan kaynaklı netsizliğin telafisini sağlar. Makine elde kullanılırken olabilecek makine sarsılmasının fotografik olarak önemli ölçüde azaltılmasına olanak tanır.
OS özelliği lensin içindeki iki algılayıcının yatay ve dikey hareketleri algılayarak, etkin bir şekilde sarsıntının telafisinde, optik sarsıntı önleyici lens grubunu hareket ettirmesi ile çalışır. OS özelliği tele-foto ve düşük ışık koşullarında deklanşör hızının 4 stopa kadar hızlı çalışmasını sağlar. Sarsıntı önleyici özellik her lensin kendi karakteristiğine uygun olarak tasarlanmıştır. Herhangi bir zoom aralığındaki makine sarsıntısının hassas bir şekilde telafisini sağlar. Aynı zamanda vizordeki görüntünün kompozisyon ve netliğinin doğru olmasına yardımcı olur.

Camera shake correction mechanism OFF


Camera shake correction mechanism ON
HSM Hiper-sonik Motor
Bu lens sessiz ve yüksek hızda otomatik netlik (AF) yapılmasını sağlayan ultrasonik dalgalar üreten bir motor kullanır.
IF Dahili Fokus
İyi bir netlik için bu lensin içindeki grup veya gruplar lensin fiziki uzunluğunu değiştirmeden hareket eder.
RF Arka (rear) Fokus
Bu lens arka lens grubunun hareketi ile yüksek hızda sessiz netlik yapabilecek şekilde donatılmıştır.
Geleneksel olarak netlik lensin önündeki bir veya birden çok ilk lens grubunun hareketi ile yapılır. Genellikle AF fotoğraf makineleri ve hatta close-up fotoğrafta dahi bu şekilde kullanılır. Bu nedenle lensin uzunluğu değişmeden az bir sapmaya maruz kalan bir netlik sistemi talebi doğdu. Bu cevap olarak SIGMA tele-foto ve tele-foto MACRO lensleri içinde iki lens grubunun hareketi ile netlik sağlayan yeni bir dahili netlik sistemi geliştirdi. Bu sistemde lensin yakın plan çekim kabiliyetini arttıran yüzer elemanlar bulunmaktadır. Geniş ön yüzeyi bulunan süper geniş açı bu lenste arka lens aparatı ve gelişmiş yüzer etkisi ile 18-200mm F3.5-6.3 DC’deki dahili netlik sistemi netleme sırasında ikici lens grubunu hareket ettirir.. Bu lensin tüm zoom aralığında asgari netlik mesafesi 45 cm’dir. Arka netlik sistemi 20mm F1.8 EX DG ASPHERICAL RF lenste de yüksek hızda netlik sağlar.



APO MACRO Super
 
Tele-foto zoom lensler konuya sabit odak uzunluğuna sahip lenslerden daha yakın olabilirler. SIGMA yakın plan çekimler için alışılmış MACRO lenslerle aynı kalitede sonuç veren asgari mesafede APO lensin kendine has performasını sağlayan lensi üretti. Yakın plan işler için taşınması gereken hantal aksesuarlar yerine fotoğrafçı küçük bir hareket ile normal lensten tam kapasite MACRO lense dönüşebilen ve 1:2 büyütme oranı ile çekimlerini yapabilir.
APO (APO Lens)
En yüksek kalitede görüntülere ulaşmak için, renk sapmalarını en alt düzeye indirmek üzere tasarlanmış (SLD) özel düşük dağılım cam elemanlı,  (ELD) extra düşük dağılım cam elemanlı APO lens üretildi
SIGMA'nın APO zoom lensleri renk sapmalarını asgari düzeye indirir. Cam elementinin sapma kusuru ışığın dalga boyuna göre değişiklik gösterirken, görüntünün farklı noktalarındaki farklı renklerde renk sapmaları oluşur. Bu problem genellikle tele-foto lenslerde olur. Fakat SIGMA'nın APO lenslerinde kullanılan SLD ve ELD camlar  renk sapmalarının düzeltilmesine ve keskin görüntülerin üretilmesine yardımcı olur.
Konvertör (APO Teleconverter EX)
Bu lens APO Tele-konvertör EX ile kullanılabilir. Fokal uzaklığı arttırabilir ve fotoğraf makinesinin AE (otomatik poz) fonksiyonunu etkileyecektir.
EX (EX Lens)
Bu lensin optik kalitesi yanında dış görünümü de oldukça EXTRA şık (EX) duruma getirilmiştir.
DG (DG Lens)
Dijital fotoğraf makineleri için yüksek performanslı lenslerdir. 35mm dijital fotoğraf makineleri ile birlikte APS-C makineler içinde ideal kullanım özelliklerine sahiptirler. Yüksek çözünürlüklü yapıları dijital fotoğraf makinelerinin genelinde oluşan yaklaştırmadan kaynaklı renklerle ilgili sapmaları asgari düzeye indirirken buna ilave olarak her tür sapmayı ve bozulmaları düzeltir. Lensin yapısı SIGMA’nın kendi çok katmanlı kaplamaları sayesinde lens ile görüntü algılayıcı arasındaki mesafeden kaynaklı yansımaları düşürürken aynı zamanda yüksek kontrast ve geniş ton alanı sağlarlar. Ayrıca kenarlarda oluşan kararmalar daha az oluşurken yeterli çevresel parlaklık da sağlar.
DC (DC Lens)
Bu lensler APS-C ebatlı görüntü algılayıcılarına sahip dijital fotoğraf makineleri için özel olarak üretilmiştir. Süregelen SIGMA’ya has lens teknolojisinin dijital fotoğraf makineleri için üretilmiş yüksek performanslı dijital lenslerdir. Görüntü alanının çapını düşürerek SIGMA daha küçük ve hafif lensler üretmeyi başarmıştır.
* APS-C ebadından daha büyük algılayıcılara sahip dijital SLR, 35mm veya APS film SLR makineler ile kullanılamaz. Kullanılması halinde fotoğraf yüzeyinde kararmalar oluşacaktır. Görüş açısı fotoğraf makinesinin modeline ve kullanılan lense göre farklılık gösterebilir. 35mm format yaklaşık olarak kullanılan lensin fokal uzunluğunun 1,5-2 katıdır.
Yüzer Sistem
 
Yüzer sistem netlik kontrolü için kullanılır. Optik sistem içindeki farklı lens grupları hareket ederken, farklı çekim mesafelerinde oluşan sapma değişimlerini ve iç içe geçmeli mesafeleri minimize eder. Bu sistem makro lensler ile birlikte lens yapıları asimetrik olan geniş-açı lenslerde etkilidir. SIGMA yüzer sistemi MACRO 50mm f/2.8 EX DG ve yüksek diyaframlı 28mm f/1.8 EX DG ASPHERICAL MACRO lenslerinde kullanmaktadır.

DF (Dual Focus) Sistem
 
DF (Dual Fokus) sistemi dahili netlik ile harici netlik halkası arasındaki bağlantıyı netlik halkası AF pozisyonuna geçtiğinde birbirinden ayırır. AF esnasında netlik halkası hareket etmediğinden bu sistem kolay ve eşsiz bir tutuş sağlar. Geniş dış netlik halkası etkili şekilde manuel netlik yapılamasına olanak sağlar.
 

OBJEKTİF İLKELERİ

Gereksinimlerinize uyan doğru objektifi seçmek için bilmeniz gerekenler.
Görüş Açısı ve Odak Uzaklığı
Görüş Açısı
Odak uzaklığı, konunun görüntü algılayıcı yüzeyinde görüntüleneceği alanı belirler. Görüş açısı objektifin çekim yapabileceği alandır ve derece ile ifade edilir. Yukarıda belirtilen görüş açısı değerleri, 36*24mm ve 20,7*13,8mm algılıyıcıların diyagonal çizgileri üzerinde oluşan açılardır. Odak uzaklığı büyüdükçe, alan açısı küçülür ve görüntü büyür.
F Değeri (f-Sayısı: f-Stop)
F değeri, uzaklığı ile belirli bir diyaframın etkili çapı arasındaki orandır.Başka bir deyişle f değeri odak uzaklığının belirli bir konumdaki diyafram açıklığının çapına bölünmesi ile elde edilir. Diyafram değerleri dizisi, her pozisyonda objektiften geçen ışık değerini çarpan 2 oranında değiştiren duraklarla belirlenmiştir. Yani ışık diyafram açıldıkça her durakta ikiye katlanır veya diyafram kısıldıkça her durakta yarıya düşer. Yüksek değer, küçük diyafram açıklığını gösterir ve bir önceki diyafram değerinden yarısı kadar ışığın içeri girmesine izin verir. Bunun tam aksine düşük değer, geniş diyafram açıklığını temsil eder ve bir önceki diyafram değerinden iki kat fazla ışığın girmesine izin verir. Bir objektifin "hızı", diyafram açıklığının ulaşabileceği en geniş çap yani sayısal olarak en küçük f-değeri demektir.
Perspektif
Objektifin odak uzaklığına bağlı olarak arka plan konuya yakın ya da uzak görünebilir. Bu görsel etkiye perspektif denir. Geniş açı objektiflerde arka plan konudan uzak ve vurgulu olacaktır; telefoto objektifin odak uzaklığı yüksek olduğunda ise arka plan konuya yakın görünecektir. Bu avantajı kullanarak, hem konu hem de arka planı çekmek için geniş açı objektif, sadece konuyu vurgulamak için telefoto objektifler kullanılır.
Alan Derinliği
Bir konuya netlik yaptığınızda, konunun arkasında ve önündeki belirli bir alan netleşir. Alan derinliği kavramı, net olan bu uzaklık dilimini ifade etmek için kullanılır. Alan derinliği kullanılan diyafram değerine, konunun fotoğraf makinesine olan uzaklığına ve objektifin odak uzaklığına bağlıdır. 
1-Kullanılan diyafram ne kadar kısık olursa alan derinliği o kadar artar,ne kadar açık olursa alan derinliği o kadar azalır. 
2-Konu ne kadar yakın olursa alan derinliği o kadar az, konu ne kadar uzak olursa alan derinliği o kadar fazla olur. 
3-Kullanılan objektifin odak uzaklığı ne kadar az olursa alan derinliği o kadar fazla, odak uzaklığı ne kadar fazla olursa alan derinliği o kadar az olur. 
4-Alan derinliğinin 1/3 kadarı konu ile objektif arasında, 2/3 kadarı konu ile sonsuz arasında yer alır. 

F2.8

F22
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.