Canon Lens Terminolojisi

Bildiğiniz gibi objektif üreticileri SLR ve DSLR fotoğraf makineleri için ürettikleri modelleri tanımlarken, ürünlerinin özelliklerini uzun olarak yazmak yerine kısaltmalar kullanmayı tercih ediyor. Bunun yanında benzer özellikler farklı üreticiler tarafından farklı isimlerle adlandırılmasından dolayı tüketiciler sık sık kavram karmaşası içine düşebiliyor. Örneğin optik görüntü sabitleyici - titreşim önleyici sistemler benzer mantıklarla çalışmasına rağmen Canon IS (Image Stabilization), Nikon VR (Vibration Reduction), Sigma OS (Optical Stabilization), Leica ise OIS (Optical Image Stabilization) olarak adlandırıyor.
 
Biz de bu karmaşayı biraz olsun önleyebilmek için her üreticinin lens tiplerini ve kısaltmalarını kısa açıklamalarıyla birlikte size sunacağız
 
EF: Canon’un 1987 yılında üretmeye başladığı EOS fotoğraf makineleri sisteminin objektif mount (bağlantı) sistemidir. Electronic Focus teriminin kısaltmasıdır.
 
EF-S: Canon’un 2003 yılında EOS 300D ile birlikte tanıttığı bu mount sistemi, 1.6x crop çarpanlı APS-C sensör boyutlarına sahip giriş ve orta seviye DSLR’lerde (EOS 400D, 20D, 30D...) kullanılmaktadır. ‘S’ harfi short back focus (kısa arka fokus) kısaltmasıdır. Lensin en arkadaki optik elementin sensör yüzeyine EF lenslere göre daha yakın olduğu anlamına gelir. EF lensler EF-S mount sistemine sahip makinelerde kullanılabilirken, EF-S lensler sadece bu bağlantı sistemine sahip makinelerde kullanılabilir.
 
IS: Image Stabilization (Görüntü Stabilizasyonu) teriminin kısaltmasıdır. Canon bu özelliği orta ve profesyonel sınıftaki objektiflerinde sunmaktadır. Konica Minolta’da kullanılan AS (AntiShake) ve Sony’nin yeniden adlandırdığı SSS (Super Steady Shot) sisteminde sabitleme sensörün hareket ettirilmesiyle sağlanırken, farklı olarak IS sisteminde objektif içindeki bir optik elemanın hareket ettirilmesiyle sağlanır.
 
USM: Auto Focus için kullanılan Ultra Sonic Motor kısaltmasıdır. Piezoelektrik elemanların kullanıldığı USM, oldukça hızlı ve sessiz fokus yapmaya imkan tanır. Micro-USM ve Ring-USM olmak üzere 2 çeşidi vardır. Micro-USM (MM-Micromotor) daha ucuz ve yavaşken, ring-USM daha hızlıdır ve aynı zamanda makine AF modundayken tam zamanlı manuel fokusa (FTM-Full time manual) imkan tanır.
 
AFD: Arc-From Drive teriminin kısaltması olan AFD USM’den önceki AF mekanizmasını temsil eder. USM’ye göre yavaş ve gürültülüdür.
 
L: Canon’un en üst kalite sınıfındaki profesyonel objektiflerini temsil eder. ‘L’ Luxury’’nin kısaltmasıdır. Üzerlerindeki kırmızı ince çizgi sayesinde ayırt edilebilirler. L serisi objektiflerin hemen hepsi beyaz renktedir, metal gövdeli ve suya karşı korumaları sayesinde oldukça sağlam yapılıdır. L serisi lenslerde en az 1 florit ve 1 asferik veya çok düşük dağılımlı (ultra-low dispersion-ULD) optik eleman bulunmaktadır.
 
TS-E: Tilt-shift lensleri tanımlayan kısaltmadır. Oldukça yüksek fiyatlı özel amaçlı objektiflerdir. Perspektif ve alan derinliği kontrolü için kullanılmaktadır.
 
MP-E: Macro Photo Electronic kelimelerine karşılık gelir. Bu lensler makro fotoğrafçılık için özel olarak üretilmiştir ve AF özellikleri yoktur.

OBJEKTİF İLKELERİ

Gereksinimlerinize uyan doğru objektifi seçmek için bilmeniz gerekenler.
Görüş Açısı ve Odak Uzaklığı
Görüş Açısı
Odak uzaklığı, konunun görüntü algılayıcı yüzeyinde görüntüleneceği alanı belirler. Görüş açısı objektifin çekim yapabileceği alandır ve derece ile ifade edilir. Yukarıda belirtilen görüş açısı değerleri, 36*24mm ve 20,7*13,8mm algılıyıcıların diyagonal çizgileri üzerinde oluşan açılardır. Odak uzaklığı büyüdükçe, alan açısı küçülür ve görüntü büyür.
F Değeri (f-Sayısı: f-Stop)
F değeri, uzaklığı ile belirli bir diyaframın etkili çapı arasındaki orandır.Başka bir deyişle f değeri odak uzaklığının belirli bir konumdaki diyafram açıklığının çapına bölünmesi ile elde edilir. Diyafram değerleri dizisi, her pozisyonda objektiften geçen ışık değerini çarpan 2 oranında değiştiren duraklarla belirlenmiştir. Yani ışık diyafram açıldıkça her durakta ikiye katlanır veya diyafram kısıldıkça her durakta yarıya düşer. Yüksek değer, küçük diyafram açıklığını gösterir ve bir önceki diyafram değerinden yarısı kadar ışığın içeri girmesine izin verir. Bunun tam aksine düşük değer, geniş diyafram açıklığını temsil eder ve bir önceki diyafram değerinden iki kat fazla ışığın girmesine izin verir. Bir objektifin "hızı", diyafram açıklığının ulaşabileceği en geniş çap yani sayısal olarak en küçük f-değeri demektir.
Perspektif
Objektifin odak uzaklığına bağlı olarak arka plan konuya yakın ya da uzak görünebilir. Bu görsel etkiye perspektif denir. Geniş açı objektiflerde arka plan konudan uzak ve vurgulu olacaktır; telefoto objektifin odak uzaklığı yüksek olduğunda ise arka plan konuya yakın görünecektir. Bu avantajı kullanarak, hem konu hem de arka planı çekmek için geniş açı objektif, sadece konuyu vurgulamak için telefoto objektifler kullanılır.
Alan Derinliği
Bir konuya netlik yaptığınızda, konunun arkasında ve önündeki belirli bir alan netleşir. Alan derinliği kavramı, net olan bu uzaklık dilimini ifade etmek için kullanılır. Alan derinliği kullanılan diyafram değerine, konunun fotoğraf makinesine olan uzaklığına ve objektifin odak uzaklığına bağlıdır. 
1-Kullanılan diyafram ne kadar kısık olursa alan derinliği o kadar artar,ne kadar açık olursa alan derinliği o kadar azalır. 
2-Konu ne kadar yakın olursa alan derinliği o kadar az, konu ne kadar uzak olursa alan derinliği o kadar fazla olur. 
3-Kullanılan objektifin odak uzaklığı ne kadar az olursa alan derinliği o kadar fazla, odak uzaklığı ne kadar fazla olursa alan derinliği o kadar az olur. 
4-Alan derinliğinin 1/3 kadarı konu ile objektif arasında, 2/3 kadarı konu ile sonsuz arasında yer alır. 

F2.8

F22
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.